Du är välkommen till min blogg

Det jag läser får mig att fundera

Jag läser från Aftonbladet.se som skriver i 6 dagar om självmorden i Sverige. 4 personer- varje dag-tar sitt liv i Sverige, mycket ruggigt och otroligt tragiskt. Av dessa 4 människor per dag under de senaste åren, så är en stor andel under 25 år, åldersgrupperna är mellan 15-24 år. Den gruppen ökar i död genom självmord. Jag läser vidare och HICKAR Till! - 75 stycken människor tar sina liv på vårdavdelningar och 14 stycken människor på annan plats på sjukhuset, vilket nederlag för vården, och stor sorg för alla anhöriga till dem som tagit sitt liv- som blir kvar i livet och ska försöka hantera sina liv, många gånger utan hjälp från psykiatrin. Vad kan dessa siffror bero på? Sjukvårdens primära syfte och mål är ju att rädda liv, både inom somatiken och psykiatrin.

När ett självmord skett så görs en lex Maria, en del av patientsäkerhetsarbetet, som skickas till Socialstyrelsen för att granskas. Alla dessa personer som valde döden istället för att välja livet utreds, med frågeställningen/arna hur kunde det hända?

Men innan självmordet? så finns många gånger en ambivalens har jag fått lära mig, bl a genom suicidforskarna och psykologer, OCH där undrar jag om det inte finns mycket som kvarstår att arbeta med, exempelvis att höja kompetensen hos personal och utveckla patientsäkerhetsarbetet. SoS kommer fram till att patientsäkerhetsarbetet måste förbättras med självmordsbedömningar??? fast det är läkarna som gör det viktiga arbetet under samtal på c:a 45-60 minuter, och då är typ 23 timmar kvar på dygnet. Då har Sos kommit fram till att andra slags brister förekommit i vården som kopplats ihop till självmordet.

23/timmar per dygn, det är då omvårdnadspersonalens arbete kommer in runt patienten, bestående av sjuksköterskor, utbildade mentalskötare/undersköterskor och hör/läs och häpna år 2015 outbildade mentalskötare/skötare som då naturligtvis har ansetts av arbetsgivaren som lämliga--fast är du OUTbildad låt säga även fast du är duktig och lämlig så är du FORTFARANDE OCH ENBART en snäll medmänniska som är runt en suicidnära patient.

Det är en psykolog som gått igenom alla yrkesgrupper inom psykiatrin och all terapi i sin bok som då påpekar att mentalskötare/skötare har ingen skyddad titel, så fast de hänger på sig skylten med skötare så behöver inte den personen vara utbildad för det.--Hur kan det vara så??? det höjer inte psykiatrins status, och det finns utbildade mentalskötare/skötare som får gå som timanställd istället??? inom somatiken finns inte på kartan outbildat folk och tack och lov för det! Hur kul är det att vårdas av icke utbildad personal? JO de är snälla, duktiga medmänniskor, men grejen är den att det är också utbildad personal, dessutom har utbildad personal mer kompetens inför sitt arbete med patienter. Frågan väcks naturligtvis--utbildning? nähä! du det räcker med egenskapen snäääälll.

Sedan har Sos påtalat flera brister-två har jag nämnt, nämner inte alla, det kan du läsa i tidningen, men en brist till som jag funderar på, och nämner-det är patientsäkerhetsarbetet, fast det finns en patientsäkerhetsLag om skyldigheten för personal att göra avvikelser BÅDE I FÖREBYGGANDE FORM och när något har hänt för att kunna utveckla bättre åtgärder och vård så att det helst inte händer igen eller att det aldrig sker--rätt klockrent tycker jag, men där finns så mycket motstånd att andra skäl kommer i ropet över att inte göra det., istället är nivån att riva ner diplompriser i patientsäkerhetsarbete, en del verkar inte tåla att se hur bra patientsäkerhetsarbete kan utövas och ett erkännande för det, istället blir det ett felriktat missnöje-hallåååå hur mår den människan? men för att återgå till patientsäkerhetsarbetet, tyvärr så tas inte kompetensen på en avdelning där det finns utbildad personal i patientsäkerhetsarbete (risk och händelsevis) inte tillvara??? Allt ska styras uppifrån och det visar sig att det är många gånger ett föråldrat och inte särskilt effektivt tänkesätt inför förändringar till det bättre. Visst jag vet också att det finns ställen där det är ett mer modernt och a´jour med tiden tänk!!! i kombination med ett aktivt åtgärdsarbete i att utveckla patientsäkerhetsarbetet med fokus på patientens bästa., den vården och arbetssätt finns men inte i tillräcklig grad med tanke på vad siffrorna visar, trist nog så handlar det många gånger om för mycket JOOXX som hindrar vägen till Målet! för patientens bästa!.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.10 | 04:40

Hoppas du kommer på din inriktning o upptäckter ditt kall el bara bestämmer dig för följa hjärtat Allt annat faller nog på plats därefter Lycka Till / Crille R

...
05.03 | 06:14
Min förstasida har mottagit 3
26.10 | 04:58
Anmärkningsvärt!!!! har mottagit 1
26.10 | 04:58
Ett PS! har mottagit 1
Du gillar den här sidan